Συνέντευξη

Συνέντευξη με τον Θάνο Λέκκα

29 Ιουνίου 2022  |  από Γιάννης Βανταράκης
Συνέντευξη με τον Θάνο Λέκκα
Ο Θάνος Λέκκας μας συστήνει την παράσταση "Ο σκύλος η νύχτα και το μαχαίρι" σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260.
Πρωινό στο Παγκράτι και συναντηθήκαμε για να μου μιλήσει για την παράσταση που πρωταγωνιστεί μ' αυτήν την ιδιαίτερη ονομασία. Είπαμε για τις ομοιότητες που βρίσκει με την Δίκη του Κάφκα, το πώς ενώνονται μεταξύ τους αυτές οι τρεις ετερόκλητες λέξεις, την χαρά που νιώθει για την συνεργασία του με τον Γιώργο Κουτλή, αλλά και το ότι το παράλογο δεν απέχει πολύ απ' την πραγματικότητα που ζούμε..  
 

Θα ήθελες να μου πεις λίγα λόγια για το έργο;

Το έργο αυτό είναι γραμμένο απ' τον Μάριους φον Μάγενμπουργκ ο οποίος γράφει και παίζει σε έργα. Στο κείμενο υπάρχει ένα σκοτεινό χιούμορ που άρεσε πολύ στον Γιώργο.Το έργο ξεκινάει με μία φράση απ' τη "Δίκη" του Φ. Κάφκα όπου υπάρχουν και πολλές ομοιότητες, με την έννοια ότι γνωρίζουμε έναν άνθρωπο που του συμβαίνουν πράγματα που οι άλλοι τα θεωρούν δεδομένα αλλά αυτός δεν ξέρει γιατί συμβαίνουν σ' αυτόν και δεν καταλαβαίνει γιατί έχει μπει σ' αυτή τη θέση, επίσης συναντάμε και το στοιχείο του σπλάτερ γιατί προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Τέλος υπάρχει πιο έντονα το στοιχείο της κωμωδίας απ' τη Δίκη. Είναι ένα μεταποκαλυπτικό σκηνικό όπου επικρατεί ο φόβος, η πείνα και μία ονειρική-εφιαλτική συνθήκη.
 
 
Πώς ενώνονται μεταξύ τους οι χαρακτήρες αλλά και οι λέξεις του τίτλου;
 
Οι χαρακτήρες στο έργο είναι έντεκα. Ο Βασίλης παίζει τον κεντρικό ρόλο τον Μ όπως αντίστοιχα ο Κ στην "Δίκη". Η Δήμητρα υποδύεται άλλους πέντε χαρακτήρες και εγώ άλλους πέντε. Στην αρχή του έργου εμφανίζεται ένας άνθρωπος που ψάχνει έναν σκύλο ο οποίος στο τέλος εμφανίζεται. Όλο το έργο διαδραματίζεται μία πυκνή, ζέστη νύχτα και το μαχαίρι είναι αυτό που εμφανίζεται μαζί με τον άνθρωπο που συναντάει και κάθε ένας τους πάει να τον σκοτώσει.
 
 
Θα το παρομοίαζες μ' έναν γρίφο;
 
Δεν θα το παρομοίαζα με γρίφο. Πιστεύω ότι το θέμα είναι περισσότερο να καταλάβεις την ατμόσφαιρα του φόβου. Χρησιμοποιούμε στοιχεία που επαναλαμβάνονται, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι, τι κάνει και πού πάει. Το ζητούμενο είναι περισσότερο να φτιάξουμε αυτή τη φοβερή-μοναδική αίσθηση του ονείρου.
 
 
Μίλησε μου για τη συνεργασία σου με τον Γιώργο Κουτλή;
 
Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε από τότε που δίναμε μαζί εξετάσεις στο Ωδείο. Είχαμε έναν χρόνο διαφορά στις σπουδές μας αλλά βλεπόμασταν καθημερινά. Τον Γιώργο τον συμπαθείς γιατί έχει μία θετική ενέργεια και όρεξη να φτιάξει πράγματα. Όταν γύρισε απο τις σπουδές του και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται, ερχόταν έβλεπε παραστάσεις και μου άρεσε που δούλευε εκεί που πραγματικά ήθελε. Ένιωσα πολύ όμορφα όταν με πήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι έχει ένα ρόλο που μπορεί να με ενδιαφέρει. Τότε του είπα δεν μπορώ γιατί έχω κανονίσει κάτι άλλο,και με πήρε ξανά άλλη φορά για να μου πει γι' αυτό. Νιώθω μεγάλη τιμή που με είχε στο μυαλό του για να συνεργαστούμε. Είναι ένας συνεργάτης που έχουμε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας και έχει φτιάξει μία ιδανική συνθήκη.
 
 
Τα γεγονότα που συμβαίνουν υπερβαίνουν την πραγματικότητα;
 
Κάποια ναι. Αλλάζουν πολλά πράγματα το ένα μετά το άλλο που δεν θα κολλούσαν. Στην συγκεκριμένη συνθήκη κολλάει απόλυτα γιατί οι άνθρωποι παίζουνε ότι είναι νορμάλ, αλλά είναι περισσότερο το κολάζ που φτιάχνεται που είναι περίεργο και τελικά δημιουργείται μία δυστοπική περιπέτεια, δράση, ένα υπαρξιακό απ' το να πεις το οτιδήποτε άλλο. Κατά τη γνώμη μου δεν συμβαίνει κάτι τρομερό.
 
 
Ζούμε και εμείς σε παράλογες καταστάσεις σήμερα;
 
Νομίζω ζούμε μία παράλογη συνθήκη. Από την αλλη δεν είναι παράλογη αν σκεφτείς ποιοι έχουν συμφέροντα που θέλουν να τα κρατήσουν, έτσι νομίζω εξηγούνται πολλά πράγματα. Το έργο έχει να κάνει με τους φόβους και τις προβολές που κάνουμε και πώς αυτές μπλέκονται με τρόπο που το κάνει το μυαλό μας. Μεγεθύνει τους φόβους και σε ταξιδεύει πιο συνειδητά. Στη ζωή πρέπει εσύ να δέχεσαι αυτά που σου συμβαίνουν, στο όνειρο κάπως σε καθοδηγεί.
 
 
Στην περιπλάνηση αυτού του ανθρώπου βρίσκεις ομοιότητες με τον σύγχρονο άνθρωπο;
 
Είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος και όχι του παρελθόντος. Δεν ξέρει που είναι, δεν θυμάται το παρελθόν του και έχει κάποιες αξίες που πορεύεται μ' αυτές. Είναι ένας καλός άνθρωπος, δεν είναι σκληρός αλλά καταλήγει να γίνει φονιάς. Του συμβαίνουν πράγματα και αναγκαστικά αντιδρώντας γίνεται κομμάτι της ιστορίας. Έτσι πιστεύω είμαστε όλοι. Μας συμβαίνουν πράγματα, αντιδρούμε και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι ο ήρωας ξεχνάει και από την άλλη θυμάται πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον. Γενικά όμως είναι ένας κανονικός άνθρωπος που προσπαθεί να βγάλει λογική από ένα κόσμο που δεν του προσφέρει καθόλου.
 
 
Μίλησε μου για τηλεοπτική σου εμπειρία.
 
Είναι μία ευτυχής συνθήκη η συνεργασία μου με τον Ρήγα. Ο Αλέξανδρος είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος με χιούμορ και εργατικότητα καθώς και οι άνθρωποι που διάλεξε έχουν αντίστοιχα παρόμοια χαρακτηριστικά. Φτιάχνεται μία συνθήκη που είναι χαρά να δουλεύεις. Ήθελε να φτιάξει μία οικογενειακή σειρά όσο βέβαια μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, και να πειράξει αρκετά θέματα που έπρεπε να έχουν πειραχτεί εδώ και αρκετά χρόνια.