Κριτική

Υπέροχό μου, διαζύγιο.

26 Μαρτίου 2020  |  από Συλβάνα Παπαϊωάννου
Υπέροχό μου, διαζύγιο.

Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι τους μονολόγους. Κοιτάζω πάντοτε τη διάρκεια πριν επιλέξω την παράσταση. Σκέφτομαι τι θα γίνει σε περίπτωση που κουραστώ. Σε περίπτωση που κουραστεί ο ηθοποιός. Σε περίπτωση που το έργο είναι βαρετό ή κωμωδία στην οποία θα δυσκολευτώ να γελάσω. Αν έχετε και εσείς τις ίδιες σκέψεις, τότε πρέπει να πάτε σίγουρα να δείτε την παράσταση «Υπέροχό μου, Διαζύγιο».

Η Φαίδρα Δρούκα είναι απλώς υπέροχη. Σαν το διαζύγιό της ένα πράγμα. Υποδύεται μια σαρανταπεντάρα που, οποία έκπληξη, ο άντρας της την παρατάει για μια νεαρότερη γυναίκα. Ερμηνεύει τον ρόλο της Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ. Σε ένα ευφάνταστο, απλό αλλά γεμάτο νόημα σκηνικό με πολλά κουτιά, όλοι οι φόβοι, οι αγωνίες και ο αυτοσαρκασμός της ηρωίδας ξεδιπλώνονται.

Μια γυναίκα «καθημερινή», με ανησυχίες που δεν απέχουν πολύ από τις δικές μας. Μια ιστορία κλασσική. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάποιο κρυφό νόημα ή μια λύση στα προβλήματα. Ένας μονόλογος σε συνεχή κίνηση. Μια ηθοποιός που πλάθεται στη σκηνή ξανά και ξανά. Περνάει όλα τα στάδια του χωρισμού, στην προσπάθειά της να αγαπήσει τον εαυτό της και να σταθεί στα πόδια της.

Η σκηνοθετική ματιά του Κοραή Δαμάτη «αναγκάζει» τη Φαίδρα Δρούκα, επί σχεδόν 80’, να δώσει όλον της τον εαυτό για τον συγκεκριμένο ρόλο. Αναδεικνύονται οι ερμηνευτικές της ικανότητες, κυρίως μέσω των εναλλαγών. Αλλάζει κουστούμια, εκφράσεις, διαθέσεις, φωνές. Με έκανε να γελάσω και να ταυτιστώ με όλη αυτή την απόγνωση που βίωνε. Μέσω ενός αυτοσαρκασμού που αρχικά «πρόσταζε» το κείμενο, αλλά στην συνέχεια η ηθοποιός κάνει κτήμα της, ο χρόνος περνά και η παράσταση ρέει τόσο καλά που ξέχασα όλες μου τις αρχικές ανησυχίες περί μονολόγων.

Το κείμενο της Ιρλανδής Geraldine Aron γεμάτο αυτοσαρκασμό και έναν ωμό ρεαλισμό, αγγίζει όλες τις πτυχές ενός χωρισμού με χιούμορ, το οποίο ποτέ δεν ξεφεύγει, ποτέ δεν γίνεται φλυάρο ή χλευαστικό. Ένας μονόλογος, που σε όποια γλώσσα και αν ερμηνευτεί θα καταφέρνει να αγγίξει το ίδιο τους θεατές. 

Πρέπει να δείτε την παράσταση «Υπέροχό μου, Διαζύγιο» για πολλούς λόγους. Θα γελάσετε. Θα σας φτιάξει το κέφι. Θα απολαύσετε την Φαίδρα Δρούκα. Θα κατανοήσετε πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα μέσης ηλικίας να την παρατά ο άντρας της για μια νεότερη. Θα διαπιστώσετε ότι, πολλές φορές, αυτό που έχουμε δεν είναι τελικά αυτό που θέλουμε. Μερικές φορές είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κανονικότητα που απέχει από τις επιθυμίες μας.