Φάουστ

Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Σκηνή "Νικος Κούρκουλος"

Δράμα 2009
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                              
                              
                              
                                                    Γιάννος Περλέγκας,
                                                        Εύη Σαουλίδου
                                                        
                              
                                                    Χρήστος Λούλης
                                                        
                              
                                                    Εύη Σαουλίδου,
                                                        Αγγελική Παπούλια
                                                        
                                                    Χρήστος Λούλης
"Ο κόσμος, όπως κι αν τον κοιτάξουμε, έχει πάντα μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά".(Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Ηθικοί κανόνες και στοχασμοί)

Ο Φάουστ ασφυκτιά στο σκοτεινό του σπουδαστήριο. Έμαθε τα πάντα αλλά δεν ξέρει τίποτα. Θέλει να ζήσει την ολοκληρωτική εμπειρία, να γνωρίσει την πραγματική ευτυχία. Ένας σκοτεινός επισκέπτης, ο Μεφιστοφελής, του προσφέρει μια ριψοκίνδυνη λύση.
Ο Φάουστ βάζει μαζί του στοίχημα. Αν ζήσει έστω και μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας, τότε χάνει την ψυχή του. Με τον παράξενο συνοδό του, ξεκινά ένα ταξίδι στον κόσμο, όπου οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η κορύφωση της δοκιμασίας του έρχεται όταν ο Φάουστ αναμετράται με την πρόκληση του έρωτα, όπως αυτός εξιδανικεύεται μέσα από την παρουσία της Μαργαρίτας.


  Στην παράσταση-πείραμα της Νέας Σκηνής, το έργο έχει διαιρεθεί σε πέντε μέρη και παρουσιάζεται μέσα από πέντε διαφορετικές αλληλοδιαδοχικές προσεγγίσεις. Σημείο συνάντησης είναι ένας σύγχρονος προβληματισμός: το αδιέξοδο της γνώσης και του ορθολογισμού, η επιστροφή στην αθωότητα, η μαγεία του έρωτα, η ροπή προς το απόλυτο και οι σπαρακτικές αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Νέοι συντελεστές και ηθοποιοί, με αξιοσημείωτη ήδη πορεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που θα επιχειρήσει να αποδώσει το κλασικό κείμενο με μια ζωντανή και σύγχρονη σκηνική γλώσσα.