Ερωτευμένα άλογα

Μονή Λαζαριστών

Κοινωνικό 2023
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Τα Ερωτευμένα Άλογα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει», η παράσταση ύμνος στον έρωτα και την ίδια τη ζωή, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στην Θεσσαλονίκη.
Videos
Trailer 00:58

Μετά και τη θριαμβευτική τους διαδρομή στα σημαντικότερα εγχώρια φεστιβάλ από το 2018 και την περιοδεία τους στην Ευρώπη, τα Ερωτευμένα Άλογα, συγκλόνισαν, στον τελευταίο τους σταθμό, στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών στην απόλυτη «απογύμνωση» της ψυχής στον έρωτα, γύρω από κάθε κρυφή έννοια της αλήθειας που προδίδει η φύση, το σώμα και το μυαλό μας, ήταν το εισιτήριο της επιστροφής στην θεατρική αγκαλιά της Θεσσαλονίκης, για 7 μόνο παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», υπό τη σκέπη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η παράσταση
Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Τρίτο μέρος της τριλογίας Το Άλλο το Κανονικό, η οποία προέκυψε από την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, της ομάδας «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας.
Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Τα Ερωτευμένα Άλογα αποτελούν το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας με τίτλο Το Άλλο το Κανονικό. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, μια παραγωγή της ομάδας «Εν Δυνάμει», παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο 4th Our Stage Festival της Δρέσδης και στα 54α Δημήτρια, ενώ το δεύτερο μέρος Το Άλλο Σπίτι, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στα 51α Δημήτρια.
Και οι τρεις παραγωγές σκηνοθετούνται από την Ελένη Ευθυμίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου. Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν Δυνάμει» εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι Κανονικό είναι Άλλο;» και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».
Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών για αυτό που ονομάζουμε έρωτα.


Γράψανε για τα “Ερωτευμένα ά-λογα”

Θεατρικά Documenta
Ειρήνη Δρίβα, «Πολλές φορές η τέχνη έχει συνομιλήσει με τον έρωτα. Έρωτας ο ρομαντικός, ο αναπόφευκτος, ο ατελέσφορος, ο οδυνηρός και διόλου τυχαία δεν τον προσωποποιώ βάζοντας του άρθρο. Δεν είναι κάτι αφηρημένο και γενικό ο έρωτας είμαστε εμείς οι ίδιοι και απέναντι μας ο χρόνος και τα τραύματα μας.»
Διαβάστε εδώ:
https://www.documentonews.gr/article/theatrika-documenta-eroteymena-aloga-se-skinothesia-elenis-eythymioy/

Provocateur.gr
Ζωή Δημητρίου, τα "Ερωτευμένα Άλογα" δεν είναι όμως άλλη μια παράσταση. Είναι κάτι παραπάνω, κι αυτό δεν είναι άλλο ένα στερεότυπο, είναι η πραγματικότητα.»
Διαβάστε εδώ:
https://provocateur.gr/out-about/24653/phga-eida-sta-erwteymena-aloga-h-erwtikh-epithymia-anhkei-kai-sta-anaphra-atoma

Monopoli.gr
Στέλλα Χαραμή, τα «Ερωτευμένα άλογα» δεν είναι μια παράσταση που θα θυμάσαι επειδή σου άρεσε ή όχι. Είναι μια παράσταση που θα θυμάσαι με ταραχή. Ένα κοινωνικό γεγονός.
Διαβάστε εδώ:
https://www.monopoli.gr/2022/06/14/reviews/eidame-parastaseis/586630/eroteymena-aloga-ena-koinoniko-gegonos/?fbclid=IwAR3QEMWJOM0CtSM49OZoz-M8HjQtDCkKfdXg4LolGO6SKsSLD5TGr0eBBww

News247.gr
Γεωργία Οικονόμου, τα "Ερωτευμένα Άλογα" - Και ο καλπασμός τους ήταν η πιο όμορφη εικόνα των τελευταίων ετών.
Διαβάστε εδώ:
https://www.news247.gr/politismos/theatro/eidame-ta-eroteymena-aloga-kai-o-kalpasmos-toys-itan-i-pio-omorfi-eikona-ton-teleytaion-eton.9664551.html

Bovary.gr
Αγγελική Καρυστινού, τα «Ερωτευμένα Άλογα» και σας προτρέπουμε να κάνετε κι εσείς αυτό το δώρο στον εαυτό σας.
Διαβάστε εδώ:
https://www.bovary.gr/art/watch-it/parastasi-eroteymena-aloga

OW.gr
Μ. Αντωνοπούλου, τα «Ερωτευμένα Άλογα», μια παράσταση για τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία που δεν πρέπει να χάσεις.
Διαβάστε εδώ:
https://www.ow.gr/.../erotevmena-aloga-mia-parastasi-gia.../


Οnlytheater.gr
Ντίνα Καρρά, τα «ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ» είναι εμπειρία, κυριολεκτικά. Είναι από εκείνες τις παραστάσεις που οι λέξεις δεν αποτυπώνουν το θέαμα.
Διαβάστε εδώ: https://www.onlytheater.gr/buzz/onlytheaterreview/item/%C2%ABeroteumena-aloga%C2%BB-kritiki

Efsyn.gr
Γρηγόρης Ιωαννίδης, “Παραστάσεις που ανέβασαν την αδρεναλίνη κι άγγιξαν τις χορδές των θεατών”
Διαβάστε εδώ: https://www.efsyn.gr/tehnes/207710_parastaseis-poy-anebasan-tin-adrenalini-ki-aggixan-tis-hordes-ton-theaton
Athinorama.gr
Τώνια Καράογλου, «Στην Πειραιώς 260 είδαμε τη σημαντικότερη παράσταση της χρονιάς»
Διαβάστε εδώ: https://www.athinorama.gr/theatre/2536861/stin_peiraios_260_eidame_ti_simantikoteri_parastasi_tis_xronias/
Το Τέταρτο Κουδούνι – totetartokoudouni.blogspot.com
Γιώργος Δ.Κ. Σαρηγιάννης «Άλογα» που καλπάζουν από έρωτα.
Διαβάστε εδώ:
https://totetartokoudouni.blogspot.com/2022/09/blog-post_4.html?fbclid=IwAR3Ks9-EDlONZt2RiErZDnLqqzbAs09oIY2vQ5PTV7aRrVMlqEXuuWv_52I


Βραβεύσεις - Διακρίσεις
Στα 8α Θεατρικά Βραβεία κοινού All4fun βραβείο παράστασης για τη σεζόν 2021-22 τα «Ερωτευμένα Άλογα».
Διαβάστε εδώ: https://www.all4fun.gr/portal/all4fun-4/all4fun-5/30813-nikites-8a-theatrika-vraveia-koinoy-all4fun.html

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την συνεργασία και την υποστήριξη και την Hellexpo για την πολύτιμη βοήθειά της.

Επί σκηνής: Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Μαργαρίτα Καιναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος.
Πιάνο Γιώργος Χωλόπουλος.

Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο Η σύμβαση της Γιώτας Τεμπρίδου.
Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρ 29, Σαβ 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Κυρ 01 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00
Τετ 04, Πεμ 05, Παρ 06, Σαβ 07 Οκτωβρίου 2023 στις 21:00

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Σκηνοθεσία

Σύλληψη/Ιδέα
Ελένη Δημοπούλου
Δραματουργική ανάλυση
Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνογράφος
Ευαγγελία Κιρκινέ
Ενδυματολόγος
Ευαγγελία Κιρκινέ
Βοηθός ενδυματολόγου
Σοφία Πατσινακίδου
Σχεδιασμός ήχου / Ηχοληψία
Οδυσσέας Γκάλλιος
Επιμέλεια κίνησης
Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτογράφος
Εύη Φυλακτού
Ενορχηστρώσεις/Μουσική διεύθυνση
Οδυσσέας Γκάλλιος
Σκηνικά αντικείμενα / μάσκες
Μάρθα Φωκά
Καλλιτεχνική επιμέλεια
Ελένη Δημοπούλου
Ξεκίνησε
29/09/2023
Τελείωσε
07/10/2023
Κατηγορία
Έτος
2023
Διάρκεια
110'