Ιστορίες για να μην κοιμάσαι

Μικρό Εθνικό

Παραμύθι 2023
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Και έξαλλα και άγρια κι αλλόκοτα κι ακόμα αγριότερα τα πράγματα που κάνουν Όσα εγώ και συ, και όλοι μας, ονειρευόμαστε ότι θα κάναμε -αν το τολμάγαμε Αν ήμασταν όπως αυτά, τα ελεύθερα, παράφορα πλάσματα του μυαλού. τα ξέφρενα παιδιά του σκοταδιού
Videos
Trailer 00:30

Φέτος την άνοιξη, στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τα παραμύθια που μας μεγάλωσαν, …μεγάλωσαν. Και ξαναγυρνούν για να μας στοιχειώσουν –ή να μας λυτρώσουν– τρομακτικά, αδυσώπητα αλλά και πιο ειλικρινή από ποτέ. Οι ιστορίες που κάποτε μας κοίμιζαν, ξαναγράφονται. Κι αυτήν την φορά, δεν θα μας αφήσουν να κλείσουμε μάτι. Στην παράσταση Ιστορίες για να μην κοιμάσαι, σε σκηνοθεσία του Θάνου Τοκάκη, τρία από τα ποιητικότερα έργα του Νόελ Γκρεγκ (Tin Soldier, Hood in the Wood και Tasty Tale) μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων σήμερα. Η παράσταση ανοίγει τις πόρτες της για σχολεία στις 25 Απριλίου και για γενικό κοινό στις 2 Μαΐου.

Ο σημαντικός Βρετανός συγγραφέας, που πίστευε πως το θέατρο πρέπει να απευθύνεται στο νεότερο κοινό αφού μόνο τότε μπορεί να έχει αληθινή επίδραση στις ζωές και τις κοινωνίες μας, χρησιμοποιεί τις περιπέτειες της Κοκκινοσκουφίτσας, του Μολυβένιου Στρατιώτη και του Χάνσελ και της Γκρέτελ για να μας ξυπνήσει και να μας ταρακουνήσει. Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι λίγα μόνο από τα μονοπάτια που η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει με χιούμορ, τόλμη και ευαισθησία.

«Ο Νόελ Γκρεγκ, με σύμμαχο τις ενήλικες γνώσεις για τις ψυχαναλυτικές προεκτάσεις των παραμυθιών, ξαναγράφει τις μνήμες μας» σημειώνει ο σκηνοθέτης και καθοδηγεί τον θίασό του σε μια ξέφρενη συλλογική αφήγηση που συχνά γίνεται και άκρως προσωπική και ξεσπά αυθόρμητα σε τραγούδι, σε θρήνο, σε άγρια γέλια ή και σε ψίθυρο. Οι δώδεκα ηθοποιοί της παράστασης μοιράζονται έναν σωματικό κώδικα πολυσήμαντο και εύγλωττο που τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σε πολύβουο δάσος και σε ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, να κινούνται σαν ένα άτομο ή να γλιστρούν αθόρυβα σαν τρομακτικές σκιές στον τοίχο. Ένα δυναμικό ανσάμπλ ηθοποιών αλλάζει ρόλους, συνδιαλέγεται με τη ζωντανή μουσική και με το κοινό και μας καλεί να μπούμε όλοι μαζί στο βαθύ, σκοτεινό δάσος των παιδικών μας παραμυθιών, αναζητώντας όλη την κωδικοποιημένη αλήθεια που κρύβουν για τη σκληρότητα του κόσμου, αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι νέος μέσα σε αυτόν.

Η παράσταση συστήνεται για νέους από 12 ετών και πάνω.

 

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σκηνοθεσία

Βοηθός σκηνοθέτη
Ηλιάνα Γαϊτάνη
Δραματουργική ανάλυση
Αναστασία Διαμαντοπούλου
Σκηνογράφος
Πάρις Μέξης
Βοηθός σκηνογράφου
Αλέγια Παπαγεωργίου
Ενδυματολόγος
Πάρις Μέξης
Βοηθός ενδυματολόγου
Αλέγια Παπαγεωργίου
Φωτισμοί
Στέλλα Κάλτσου
Φωτογράφος
Κάρολ Γιάρεκ
Μουσικοί επί σκηνής
Νίκος Παπαϊωάννου
Ξεκίνησε
06/05/2023
Τελείωσε
28/05/2023
Κατηγορία
Έτος
2023