Ιβάνοφ

Χώρα

Δράμα 2010
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δράμα. Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς. Με τους Ελίνα Ρίζου, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Βασιλική Σουρρή, Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης κ.α. Παραγωγή του 2010. Ανέβηκε στο θέατρο Χώρα.
Videos
Trailer 01:12

Η Πειραματική Θεατρική Ομάδα grasshopper επαναλαμβάνει από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου την παράσταση του έργου Ιβάνοφ, του Άντον Τσέχωφ, για δέκα μόνο μεταμεσονύχτιες παραστάσεις στο θέατρο Χώρα, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Άρτι.

Ο Ιβάνοφ (1887 και 1889), αν και το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχοφ, είναι κάτι παραπάνω από το πρωτόλειο ενός μετέπειτα μεγάλου δραματουργού – αποτελεί ένα ανοιχτό λατομείο απ’ όπου εξάγονται όλα τα υλικά (πρόσωπα, θέματα, συμβάσεις) της τσεχοφικής δραματουργίας της ωριμότητας.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του 22χρονου Δημήτρη Καραντζά, ενορχηστρώνει με μαεστρία τον γνώριμο τσεχωφικό «θίασο» (ο αντι-ήρωας σε κρίση, ο κυνικός ξεπεσμένος αριστοκράτης, ο τυχοδιώκτης κουλάκος, ο ιδεαλιστής γιατρός, η γεμάτη ορμή νέα κοπέλα, το ζευγάρι που ασφυκτιά στο πλαίσιο του γάμου του κ.τ.λ.), και αποφεύγοντας συνειδητά οποιασδήποτε απόπειρας ρεαλιστικής αναπαράστασης και ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας, εντείνει τη χορικότητα, τη μουσικότητα και την αποσπασματικότητα του κειμένου.

Με μια καινούρια διασκευή, σύγχρονα κοστούμια και υπόγεια μουσική, η παράσταση του Ιβάνοφ στο θέατρο Χώρα διαβάζει τον Τσέχοφ με διάθεση ανανεωτική, όπως ταιριάζει άλλωστε και στη νεανική σύσταση του θιάσου (όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»). Η δράση τοποθετείται στο χώρο ενός ατελείωτου, καταναγκαστικού πάρτι, όπου συναντιούνται όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα κι από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν, δέσμια των κοινωνικών συμβάσεων και θύματα μιας αδυσώπητης πλήξης. Ώσπου, ένας από αυτούς δεν αντέχει άλλο και «εξαιρείται»…

Ξεκίνησε
12/02/2010
Τελείωσε
13/03/2010
Κατηγορία
Έτος
2010