Ο Άσχημος

Tempus Verum εν Αθήναις

Κοινωνικό Μαύρη Κωμωδία 2020
watchlist
7 / 10
1 χρήστης
-
βαθμολόγησε
«Τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;»

Ο Δημήτρης Λάλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις μεταφράζει και σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία του Γερμανού Marius Von Mayenburg, «Ο Άσχημος». Ένα έργο που λειτουργεί παράλληλα σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνοείναι μια ευφυής φάρσα με γρήγορους και αιχμηρούς διαλόγους, που εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγικότητα.Μπορεί να ιδωθεί, όμως, και ως μια φιλοσοφική αλληγορία, όπου στο φόντο αναπτύσσεται η κοινωνική ένταση ανάμεσα στον καπιταλισμό και την ανθρώπινη μοναξιά.

Εξακολουθώ να είμαι εγώ, ακόμη και όταν μοιάζω με κάποιον άλλον; Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές μου αξίες, όταν αυτές δεν επικυρώνονται από τους γύρω μου; Ο αγώνας για την ατομικότητα μπορεί ν’ αποδειχθεί τεράστιο εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία;
Και τελικά, τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;

Λίγα λόγια…

…. για την υπόθεση

Ο Λέττε, ο ήρωάς μας είναι άσχημος.Ανείπωτα άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Ποτέ δεν είχε παρατηρήσει την ασχήμια του, μέχρι τη στιγμή που οι άλλοι του την επισήμαναν. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ αλλάξει το πρόσωπό του. Η συμπεριφορά των γύρω του διαφοροποιείται απρόσμενα μετά την εγχείρηση. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι άσχημος, αλλά ακαταμάχητα όμορφος. Τώρα όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Όλοι θέλουν να έχουν τη δική του ομορφιά.
Στο τέλος, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εγκιβωτιστεί στο ίδιο πρόσωπο…
Γρήγοροι και αιχμηροί διάλογοι. Οι μεταβάσεις σε χώρο και χρόνο είναι ρευστές, οι ηθοποιοί παίζουν πολλαπλούς ρόλους και οι θεατές μεταφέρονται σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν σ’ ένα τοπίο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη συμπίπτουν.

… για τον Marius Von Mayenburg

Σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός, μόνιμος συνεργάτης της βερολινέζικης Schaubühne, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Γεννήθηκε το 1972 στο Μόναχο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Βερολίνο και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. O «Άσχημος» (πρωτότυπος τίτλος Der Häßliche) ξεκίνησε το ταξίδι του στις 5 Ιανουαρίου του 2007 από το Βερολίνο και συγκεκριμένα τη Schaubühne. Ακολούθησαν πολλές και εξαιρετικά επιτυχημένες στάσεις, με σημαντικότερες το Royal Court του Λονδίνου, καθώς και το Soho Rep. της Νέας Υόρκης.

Κριτικές χρηστών

Ανώνυμος

7/10
Πρωτότυπο το έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ που θίγει το θέμα των διακρίσεων σε βάρος όσων αποκλίνουν από το κοινωνικά αποδεκτό (εδώ από τον όμορφο άνθρωπο) και την ανάγκη του ανθρώπου να είναι αποδεκτός από την κοινωνία σε βάρος τελικά των δικών του αναγκών και θέλησης. Ο πετυχημένος εφευρέτης θα πρέπει να είναι και όμορφος, κατά το κοινωνικά αποδεκτό πρότυπο, για να είναι αποδεκτός και να μην αποκλείεται από τα αυτονόητα. Στο τέλος όλοι θέλουν να είναι «όμοια» όμορφοι, ενώ ταυτόχρονα έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ηθική τους. Μια παράσταση που διαθέτει χιούμορ και μεγάλη αμεσότητα με το κοινό, θέτει όμως και προβληματισμούς. Ο περιορισμένος σκηνικός χώρος επιβάλλει εφευρετικότητα και σχετική λιτότητα στην ανάπτυξη των σκηνικών, όπως επίσης και περιορισμό των ρόλων και ανάθεση περισσοτέρων του ενός σε ένα ηθοποιό. Ευρηματική η σκηνοθεσία και πολύ καλές οι ερμηνείες. Γενικά είναι μια πολύ καλή παράσταση.
0