Τρισεύγενη

Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική σκηνή

Δράμα 2011
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                                    Γαλήνη Χατζηπασχάλη
                                                        
                                                    Στεφανία Γουλιώτη
                                                        
                                                    Γιώργος Γάλλος,
                                                        Νίκος Κουρής
Videos
Trailer 03:16

Σαν νεράιδα στον κόσμο των ανθρώπων, ύπαρξη ποιητική, ρευστή και απροσδιόριστη, η Τρισεύγενη ζει στη δική της πραγματικότητα, έξω από το μέτρο και την κοινή λογική. Η ελευθερία της, μαγευτική και ταυτόχρονα τρομακτική, δεν υποτάσσεται σε καμία εξουσία. Ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται το γιο του ορκισμένου εχθρού του πατέρα της, αψηφώντας την οικογενειακή βεντέτα, πράξη που θα οδηγήσει τον πατέρα της να την καταραστεί.
Τα κοινωνικά δεσμά, που δεν ανεχόταν ως ελεύθερη, δεν τα ανέχεται ούτε ως παντρεμένη.
Η συμπεριφορά της εξακολουθεί να προκαλεί τους θεσμούς και την ηθική της στενής επαρχιακής κοινωνίας, οδηγώντας την σε μια ακραία και αναπόφευκτη ρήξη που θα καθορίσει τη μοίρα της.

Γραμμένο το 1902, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά αποτελεί συνειδητή προσπάθεια συνεισφοράς του συγγραφέα στο «Θέατρο των Ιδεών» και στην ανύψωση του ελληνικού θεάτρου της εποχής. Από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, η Τρισεύγενη είναι ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό. Ένα παραμυθόδραμα και ένας ύμνος στην ομορφιά που δεν υποτάσσεται σε νόμους και κανόνες.
Η εμπειρία και η γνώση της Λυδίας Κονιόρδου, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, συνδυάζονται με το ταλέντο των ηθοποιών της εξαιρετικής διανομής, προκειμένου να αναδειχθεί η δύναμη του πνεύματος και η ποιητική διαχρονικότητα του κλασικού αυτού κειμένου.