Συνέντευξη

Σοφία Κόκκαλη: Στο πρόσωπο της Στέλλας η Μαρία βλέπει όλα εκείνα που θα ήθελε να είναι στη ζωή της

7 Ιανουαρίου 2021  |  από Γιάννης Βανταράκης
Σοφία Κόκκαλη: Στο πρόσωπο της Στέλλας η Μαρία βλέπει όλα εκείνα που θα ήθελε να είναι στη ζωή της
Η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη υποδύεται την Μαρία στην παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, που παίζεται στη σκηνή του Εθνικού
Στις αρχές του Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό "η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια". Η Σοφία Κόκκαλη υποδύεται τη Μαρία. Μας εξήγησε την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν για να παρουσιάσουν μία παράσταση σε live streaming, ενώ μας ανέλυσε το χαρακτήρα της Μαρίας μίας γυναίκας μεγαλύτερης από την ηλικία της, η οποία στο πρόσωπο της Στέλλας βλέπει τις κρυφές επιθυμίες και τα καταπιεσμένα θέλω της.
 
Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς ήταν η εμπειρία να παίζεις σε μία παράσταση χωρίς θεατές;
 
Είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη που όμως δεν θα ήθελα να επαναληφθεί. Η κατάσταση που βιώνουμε γενικότερα αυτόν τον καιρό δημιουργεί μεγάλη πίεση, ανασφάλεια, χάος, πρόχειρες ή εσπευσμένες κινήσεις και στο θεατρικό χώρο.Είμαστε από τους τυχερούς που μπορέσαμε να δουλέψουμε, αλλά είχαμε μεγάλη αντίσταση στο να φτιάξουμε-παραδόσουμε μία παράσταση με όρους live-streaming. Δουλεύαμε και χτίζαμε με την ευχητική υπόθεση της παρουσίας του κόσμου κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Το live-streaming ήταν μία αναγκαστική λύση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταδόσει τη θεατρική διαδικασία, τον κόπο, το βάθος, την αίσθηση της παράστασης, την ενέργεια που εκλύεται ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου, την ενέργεια ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές. Βρεθήκαμε σε μία παρένθεση. Εύχομαι να είναι εντελώς παροδικό και να βιωθεί από όλους (θεατές, καλλιτέχνες και αρμόδιους) η αναγκαιότητα για την προστασία της θεατρικής πράξης.  
 

Μίλησε μου για το χαρακτήρα της Μαρίας και τι είναι αυτό που αντιπροσωπεύει;     

Η Μαρία είναι μία γυναίκα απομακρυσμένη ηλικιακά απ'την πρώτη νιότη της, αλλά γεμάτη όνειρα και δύναμη. Έχει κερδισμένη μία ανεξαρτησία, μια κάποια ελευθερία σε σχέση με τις γυναίκες της εποχής της. Τρέχει το νυχτερινό της μαγαζί αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που τελικά γίνεται ο χαρακτήρας της. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια αυλή, έναν τόπο, το κέντρο της για να μπορέσει να προσφέρει στην ίδια και στους ανθρώπους της μια έξοδο, μια ανάσα, μια καλύτερη ζωή. Ο αγώνας της επιβίωσης όμως την έχει απομακρύνει από την καρδιά της. Έιναι γεμάτη αντιφάσεις. Ένα ονειροπόλο κορίτσι με πάθος και μια κουρασμένη γυναίκα που θέλει να πάψει να τρέχει να προσαρμοστεί στις καταστάσεις.
 
Ποια είναι η σχέση της με την Στέλλα;
 
Η Στέλλα εμφανίζεται στο κέντρο της Μαρίας σαν θαύμα, σαν έρωτας ένα γοητευτικό πλάσμα που αντιπροσωπεύει όσα θα ήθελε η Μαρία να είναι που όμως πια δεν μπορεί γιατί η ζωή και οι επιλογές της έχουν πια γράψει πάνω της. Στη Στέλλα η Μαρία προβάλλει τις επιθυμίες της και τις καταπιεσμένες ανάγκες της. Την θαυμάζει και την χρησιμοποιεί ως μέσο για να αποδράσει, να ανυψωθεί. Όμως η πιο βαθιά της φύση συγκρούεται μαζί της. Την αγαπάει αλλά δεν μπορεί να την καταλάβει. Η Στέλλα προκειμένου να προστατεύσει αυτό που είναι διαλέγει το θάνατο, η Μαρία δεν μπορεί, είναι πια μεγάλη.   
 
Πες μου λίγα λόγια για την εικόνα της Ελλάδας που βλέπουμε μέσα απ'το μαγαζί σου καθώς και για τους ανθρώπους της;
 
Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μία μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η μικροαστική αποκατάσταση της εποχής ορίζει τον ρυθμό της ύπαρξής τους. Έιναι ναυαγισμένοι, πετσοκομένοι, πληγωμένοι, αγχωμένοι να προλάβουν, να υπάρξουν, να αποκατασταθούν. 
 
Πόσο εύκολο ήταν να μιλήσει το έργο του Καμπανέλλη και αυτά που μεταφέρει μ'έναν θεατή στο 2020;
 
Δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε το έργο να μιλήσει στο σήμερα. Το έργο το ίδιο έχει μία δυνατή φωνή και μιλάει από μόνο του αν ψαχτεί φοβερά βαθιά. Στην κακή περίπτωση μπορεί να ειδωθεί σαν κάτι απομακρυσμένο ή φολκλόρ, στην καλή ν' αναδυθεί σαν ένα συμπαγές κομμάτι χρόνου, ένα κομμάτι που έχουμε μέσα μας, το εμπεριέχουμε. 
  
6)Ποια γυναίκα αντιπροσωπευει η Στέλλα, είναι θα λέγαμε ένας "πρόγονος" της σημερινής γυναίκας που διεκδικεί τα δικαιώματα της;
 
 Σε απόλυτο βαθμό ακόμα και σήμερα η γυναίκα είναι υπόλογη σ'ένα πρότυπο που την θέλει παντρεμένη, μητέρα παιδιών και σύζυγο. Είμαστε εμποτισμένοι με αυτήν την αντίληψη τόσο βαθιά που ακόμα και σε περιπτώσεις πιο χειραφετημένων γυναικών, αυτό το συλλογικό άγχος και η πίεση δεν παύουν να υπάρχουν. Πάντως δεν πρόκειται περί νομικών δικαιωμάτων. Η Στέλλα δεν είναι μία επαναστάτρια, μία φεμινίστρια, αλλά μία κοπέλα που συνειδητά συγκρούεται με το κατεστημένο. Είναι ένα πιεσμένο κορίτσι που έχει τη δύναμη να περιφρουρεί τον εαυτό της σχεδόν αντανακλαστικά. Να διεκδικεί περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία με κάθε κόστος.
 
Ποια είναι η στάση της εκάστοτε κυβέρνησης προς το επάγγελμα του ηθοποιού, πώς σας αντιμετωπίζουν;
 
Το θέατρο, η τέχνη, ο πολιτισμός πρέπει να προστατευτούν και να στηριχτούν για την ουσία τους, για την βαθιά επίδραση που έχουν στον ψυχισμό του ανθρώπου, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς ή στιγμιαίας ψυχαγωγίας. Το επάγγελμα δε του ηθοποιού είναι εντελώς παρεξηγημένο και χωρίς να έχει τη στήριξη που του αναλογεί.  
 
Ποιο τραγούδι απ' αυτά που ακούγονται στην παράσταση σε αντιπροσωπεύει σαν Σοφία;
 
Το "Για σε μεθώ κάθε βραδιά"της Γεωργακοπούλου.   
 
Μια ευχή για την νέα χρονιά που έρχεται;   
   
Φως.Περισσότερο φως.