Συνέντευξη

Βασίλης Λιάκος: Έγινα ηθοποιός γιατί με γοητεύει πολύ η σχέση ηθοποιού – θεατή

10 Ιανουαρίου 2023  |  από Πέπη Καλλίλα
Βασίλης Λιάκος: Έγινα ηθοποιός γιατί με γοητεύει πολύ η σχέση ηθοποιού – θεατή
Ο Βασίλης Λιάκος είναι ο F-X στη νέα παράσταση του Νίκου Νικολαϊδη που έχει πρεμιέρα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Θέατρο 104

Πες  μου λίγα λόγια για το έργο αυτό.

Ένας άνδρας κλείνεται σένα μικρό διαμέρισμα που έχει νοικιάσει. Εκεί ζει μια άλλη ζωή. Φωτογραφίζει τον εαυτό του με αφορμή διάσημους πίνακες ζωγραφικής και πολύ γνωστά γλυπτά. Διαθέτει ένα προφίλ στο Instagram μέσα από το οποίο επικοινωνεί με τον κόσμο με βίντεο ή live και φυσικά εκθέτει τις φωτογραφίες του. Βλέπουμε τη σχέση που έχει δημιουργήσει. Ωστόσο ένα απρόσμενο μήνυμα τον αναγκάζει να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν του και να δει τη ζωή του. Να ξετυλίξει το κουβάρι για να φτάσει στο φως. Με όποιο κόστος.

 

Τι προκλήσεις αντιμετώπισες σε σχέση με το ρόλο;

Έπρεπε να δω τι θα με κάνω. Είναι ένας άντρας μόνος του. Δεν έχω να πιαστώ από κάποιον άλλον. Πρέπει να βρω τα πατήματα του, τη ζωή του και την ηρεμία του. Πολύ δύσκολο να προλάβεις μέσα σε μια ώρα να συστήσεις τον ήρωα, να δείξεις αυτό κομμάτι της ζωής του, πεις ολόκληρη την ιστορία του και τελικά να τον οδηγήσεις σ ένα τέλος, χωρίς ο θεατής να κουραστεί, να χαθεί. Χρειάζεται μεγάλη συνέπεια, καθαρότητα και επιλογή των βασικών στοιχείων . Να μιλήσεις για τα πιο φωτεινά και σκοτεινά κομμάτια του. Ευτυχώς η  Κορίνα Βασιλειάδου, που επιμελήθηκε την δραματουργία του έργου, φρόντισε να μπορώ να πω την ιστορία όσο πιο απλά γίνεται.

 

Το όνομα του ήρωα είναι F-X. Σημαίνουν κάτι αυτά τα γράμματα; είναι αρχικά κάποιων λέξεων;

Είναι τα αρχικά του ονόματος του. Ίσως και κάτι ακόμα.. Θα φανεί.

 

Από την περιγραφή του έργου στο δελτίο τύπου, φαίνεται σαν το instagram να επιτελεί ένα ουσιαστικό αλλά και θετικό ρόλο στην ανακάλυψη των βαθύτερων πτυχών της ζωής του πρωταγωνιστή. Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την αρνητική επίπτωση των social media στη ζωές μας. Στο έργο αυτό θα δούμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα social media;

Βασικά θα δούμε έναν απλό άνθρωπο να τα χρησιμοποιεί, όπως όλοι. Είναι το μέσο του για να κοινωνικοποιηθεί. Να αποκαλύψει την αγάπη του για την τέχνη . Να απελευθερωθεί σε προσωπικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή θα δούμε πόσο λεπτή είναι η ισορροπία ανάμεσα στα social media  και την  πραγματικότητα. Πόσο εύκολα τελικά μπορεί να μπερδευτεί ο άνθρωπος  και να χάσει το μέτρο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι διαφορετικό ή θα έπρεπε να είναι. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κάτι πέρα για πέρα πραγματικό. Κι εμάς αυτό μας αφορά.

 

Τα σχόλια που εισπράττει ο ήρωας έχουν να κάνουν με το σώμα του κυρίως. Γίνεται μια προσπάθεια σχολιασμού το body shaming μέσα από το έργο;

Θα έλεγα περισσότερο ότι σχολιάζει την υπέρμετρη άνεση με την οποία μπορεί ο καθένας να σχολιάσει μια φωτογραφία και πώς αυτή η άνεση μπορεί να γίνει αγένεια, χυδαιότητα και προσβολή. Κανιβαλισμός. Αλίμονο αν αφήσεις οποιονδήποτε να σε κατασπαράξει με μία φράση.  Είναι λίγο πιο μεγάλο και την ίδια στιγμή αν το ακούσεις δε θα σε εντυπωσιάσει γιατί πλέον το έχουμε συνηθίσει στη ζωή μας. Μη σου πω ότι το κάνουμε όλοι μας.

 

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι σε βοήθησαν στο έργο αυτό;

Έχω πολλά κοινά με αυτόν τον ήρωα. Νομίζω το κυριότερο ότι είμαι αρκετά κλειστός σαν άνθρωπος, σχεδόν αντικοινωνικός. Προτιμώ την ηρεμία του σπιτιού μου. Σαν τον F X που εκούσια απομονώνεται. Έχω μοτίβα, συνήθειες που επαναλαμβάνω με ευλάβεια σα να 'ναι η πρώτη φορά. Με ξεκουράζει η ρουτίνα. Επίσης κάνω κι εγώ βουτιές στο παρελθόν μου, χάνομαι στις σκέψεις μου και πεισμώνω πολύ. Θέλω να λύνω τα θέματά μου. Με παλεύω μέχρι να βρω τη λύση, το φως μου. Τέλος η πολύ καλή σχέση που έχω με τα social και η καθημερινή μου τριβή, με βοήθησαν να χειριστώ αυτά τα μέσα με μεγαλύτερη αληθοφάνεια.

 

Από τη μέχρι στιγμής πορεία σου στο θέατρο, είσαι ευχαριστημένος; Είναι όπως το φανταζόσουν; αν φανταζόσουν κάτι.

Θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος με τις επιλογές που έκανα. Δε μετανιώνω για καμία δουλειά μου, περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένη. Όλες είχαν να μου δώσουν, να με προχωρήσουν. Σ αυτό το κομμάτι είμαι πολύ χαρούμενος. Όχι, προφανώς και δεν είναι όπως το φανταζόμουν. Ούτε καν όπως το έζησα τα πρώτα χρόνια. Τα λίγο πιο ένδοξα, με πληρωμένες πρόβες, ένσημα, σύμβαση.  Σ' αυτό το κομμάτι δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Νομίζω είναι ψεύτης όποιος (άνθρωπος των τεχνών) πει ότι ευχαριστημένος σ' αυτή τη χώρα που, σχεδόν ξεδιάντροπα, δεν εκτιμάει και δεν υπολογίζει τον πολιτισμό και τις τέχνες. Μεγάλη απογοήτευση.

 

Γιατί έγινες ηθοποιός;

Γιατί μ αρέσει να λέω ιστορίες, να ζω εμπειρίες και στιγμές άλλων που εγώ δε θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ. Να μάθω το μέσα μου. Να ελαφρύνω τη ψυχή μου. Να πολεμήσω τους δαίμονές μου. Να ικανοποιήσω τη ματαιοδοξία μου. Κυρίως γιατί με γοητεύει πολύ η σχέση ηθοποιού – θεατή.

 

Έχεις κάτι άλλο στα σκαριά αυτό το διάστημα;

Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για τον F – X και θέλω να τον γνωρίσω, να τον ζήσω και να τον χαρώ όσο περισσότερο μπορώ.