Αιολική γη

Εθνικό Θέατρο Rex Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

Δραματοποιημένη Λογοτεχνία 2021 16 
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δραματοποιημένη λογοτεχνία. Σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς. Με τους Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μιχάλης Συριόπουλος, Νίκος Καρδώνης κ.α. Παραγωγή του 2021. Ανέβηκε στο θέατρο Εθνικό Θέατρο Rex Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη".
Videos
Trailer 00:24

Μια παράσταση-αναπόληση της παιδικής αθωότητας αλλά και μνήμης του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη της Μικρασίας λίγα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Στη Σκηνή θα ζωντανέψουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Η Αιολική Γη ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Έτσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Κοντά στα τσακάλια, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες και τους αετούς ο Πέτρος θα γνωρίσει μαζί με τα παραμύθια της γιαγιάς, τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Θα γνωρίσει την τραχιά και άγρια φύση του τόπου και των ανθρώπων και θα μάθει για τους προγόνους του, που ξεχέρσωσαν την άγονη γη κάνοντάς τη ζωή και πεπρωμένο τους. 

Το υποστατικό του παππού ξεχειλίζει από  ιστορίες και μύθους του  μαγικού κόσμου της Ανατολής, από  ήχους, χρώματα και μυρωδιές, από μνήμες ανεξίτηλες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.

Ηθοποιοί

Μαρία Δελετζέ
Λένα, Πρόσφυγας
Κωστής Καλλιβρετάκης
Λαζός, Άντρας στα Κιμιντένια
Παναγιώτης Κατσώλης
Αλής Β΄, Τούρκος Β΄, Άντρας στα Κιμιντένια
Νίκος Καρδώνης
Αλής, Πρόσφυγας
Γιασεμί Κηλαηδόνη
Μητέρα, Μάνα Παγίδα
Κλεοπάτρα Μάρκου
Ανθίππη, Μαρία, Πρόσφυγας
Έλενα Μαρσίδου
Γυναίκα Αλή, Θίσβη, Πρόσφυγας
Μάξιμος Μουμούρης
Αντώνης Παγίδας
Δημήτρης Ντάσκας
Άνθρωπος της Φελούκας, Άντρας στα Κιμιντένια
Χρήστος Παπαδόπουλος
Τούρκος Β΄, Πέτρος, Άντρας στα Κιμιντένια
Δημητρης Παπανικολάου.
Στέφανος, Πρόσφυγας
Αθανάσιος Ραφτόπουλος
Γαρμπής, Άντρας στα Κιμιντένια
Τάσος Ροδοβίτης
Τούρκος Α΄, Άντρας στα Κιμιντένια
Βικτώρια Φώτα
Αγάπη, Αλεξάνδρα Γούτα, Πρόσφυγας
Συγγραφέας
Ηλίας Βενέζης
Δραματουργική ανάλυση
Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνογράφου
Άννα Μπίζα
Ενδυματολόγος
Παντελής Μάκκας
Βοηθός ενδυματολόγου
Έλλη Εμπεδοκλή
Επιμέλεια κίνησης
Αμάλια Μπένετ
Μουσική Διδασκαλία
Μελίνα Παιονίδου