Η «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, 68 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της από τον Κάρολο Κουν, ζωντανεύει ξανά στο ιστορικό Υπόγειο από τον Οκτώβριο του 2023, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Panik Theater Productions.
Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει πρώτη φορά στο χώρο όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο, για να σκηνοθετήσει μια φαντασμαγορική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών.
Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας, φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.
Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα
"Η underground αισθητική και ο σαιξπηρικός λυρισμός συνυπάρχουν στην πρόταση του Γιάννη Κακλέα πάνω σε μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του ελισαβετιανού συγγραφέα"
Όλγα Σελλά, Ο Αναγνώστης
"Ο Γιάννης Κακλέας έδωσε εξαρχής ατμόσφαιρα γιορτής, θεάτρου (πολύ ωραία η επί σκηνής μεταμόρφωση της Βιόλας σε Σεζάριο), μουσικής (που ερμήνευσαν θαυμάσια κάποιοι από τους ηθοποιούς), έδωσε το χιούμορ και το φαρσικό στοιχείο του έργου, έδωσε ρυθμό στην παράσταση... Ο Γιάννης Κακλέας βάζει τη διακριτή του σφραγίδα στις παραστάσεις που υπογράφει. Η «Δωδέκατη Νύχτα» είναι και ανάλαφρη, και τρυφερή, και ρομαντική, και υπαινικτική. Και αναδεικνύει απλόχερα το κωμικό στοιχείο.".
Τόνια Τσαμούρη, culturenow.gr
"Η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα αποτύπωσε με ενδιαφέροντα και σύγχρονο τρόπο το ελισαβετιανό κείμενο, δείχνοντας ότι ο Σαίξπηρ δεν είναι ένας μουσειακός, σκηνικά, θεατρικός συγγραφέας. Τουναντίον, έδειξε ότι ο Σαίξπηρ ασχολήθηκε με θεματολόγια η οποία είναι διαρκώς επίκαιρη, αφού καταπιάνεται με προαιώνια ζητήματα όπως είναι ο έρωτας και η ταυτότητα της ανθρώπινης φύσης".
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Σε ένα πλαίσιο ονειρικής γιορτής –της Δωδέκατης Νύχτας- ο Σαίξπηρ με πνεύμα αιχμηρό και σπινθηροβόλο , με φρενήρη ρυθμό και με οδηγό την κωμωδία , μας ταξιδεύει μέσα από ερωτικές παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που διαταράσσει την αυστηρή τάξη των φύλων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές επιθυμίες των χαρακτήρων.
Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό , μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια της «Δωδέκατης Νύχτας».
Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων.
Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του .
Ο Σαίξπηρ σ’ αυτή την ονειρική κωμωδία οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα , σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς όρια.
Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού, τους προτρέπει χωρίς φόβο και ενοχή να πράξουνε … ό,τι επιθυμούν!
Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η Δωδέκατη νύχτα.
«Θα ΄θελα να ήσουν, όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι» λέει μια ηρωίδα του έργου προκαλώντας τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας.
Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την «Δωδέκατη Νύχτα» ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Γιάννης Κακλέας
Πληροφορίες-τηλεφωνικές κρατήσεις:
10 π.μ.-1 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή) και 5μ.μ.-10μ.μ. (καθημερινά) στο 210-3228706
Αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Θεάτρου Τέχνης:
Από 2 Οκτωβρίου καθημερινά 5μ.μ.-10μ.μ., Πεσμαζόγλου 5