Ματωμένος γάμος

Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Σκηνή "Νικος Κούρκουλος"

Δράμα 2022 12 
watchlist
6 / 10
1 χρήστης
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση δράμα. Σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη. Με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Σκουλά, Βαγγέλης Αμπατζής κ.α. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Σκηνή "Νικος Κούρκουλος".
Videos
Trailer 00:31

«Βλέπεις αυτό το χέρι; Λοιπόν, δεν είναι το δικό μου χέρι.

Είναι το χέρι του αδελφού μου, του πατέρα μου

και της γενιάς μου ολόκληρης της πεθαμένης»

 

Γαμπρός, Ματωμένος Γάμος

Μια κοινωνία με ακλόνητους δεσμούς. Μια Νύφη που ανήκει σε κάποιον άλλον. Ένας πατημένος όρκος. Ένα άλογο που καλπάζει βαθιά μέσα στο σκοτεινό δάσος. Όσο κι αν τρέξει όμως κανείς, μπορεί να ξεφύγει από το αίμα που κυλάει μέσα του; Μπορεί, άραγε, να αποδράσει ποτέ κανείς, από τον εαυτό του;

Εμπνευσμένος από ένα πραγματικό έγκλημα της εποχής του, και στο κατώφλι ενός βίαιου Εμφυλίου, ο Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός πάθους και ταυτόχρονα ένα παράφορο τραγούδι που μιλά με τρόπο σπαραχτικό για την ελευθερία, τον έρωτα και τον θάνατο.

«Τόσον καιρό κρυβόντουσαν ο ένας από τον άλλον αλλά στο τέλος νίκησε το αίμα» λέει ο σπουδαίος Ισπανός ποιητής. Η σκηνοθέτις Μαρία Μαγκανάρη, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά δημιουργικής προσέγγισης των κλασικών του σύγχρονου θεάτρου, εκκινεί από τη φράση αυτή για να βουτήξει στον πυρήνα του αριστουργήματος του Λόρκα, αναδεικνύοντας ένα διαχρονικό ερώτημα: «Είναι οι επιλογές μας στη ζωή αληθινά δικές μας ή τις κουβαλάμε στο αίμα μας σαν το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας; Μπορούμε τελικά να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε;».

Άκρως λυρικός, με τον αισθησιασμό και την υπερβατική τόλμη που υπαγορεύει η μεγάλη ποίηση και με φόντο της τραχύτητα του ανδαλουσιανού τοπίου, ο Λόρκα ενσωματώνει στον Ματωμένο Γάμο τελετουργικά που σε όλους τους πολιτισμούς συνοδεύουν τις κομβικές στιγμές της ανθρώπινης παρουσίας στη γη: ένα νανούρισμα, τραγούδια γάμου, μοιρολόγια, ο κύκλος της ζωής. Μια ιχνηλάτηση όλης της ανθρώπινης περιπέτειας από τη ζωή στον θάνατο με τρόπο που συγκινεί. Η σκηνοθεσία εισέρχεται με ανανεωτική πνοή στο ποιητικό στερέωμα του συγγραφέα, εξερευνώντας το πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά ο τολμηρός λυρισμός του έργου.«Καρφιά του φεγγαριού ενώνουν τη μέση μου με τους γοφούς σου» γράφει ο Λόρκα και, μέσα από το σκηνικό σύμπαν της παράστασης, η ποίηση αναβλύζει και έρχεται καταπάνω μας για να μας σαρώσει «σαν κύμα δυνατό».

Ηθοποιοί

Νόνη Ιωαννίδου
Μοίρα/Πεθερά/Κοπέλα/Ξυλοκόπος
Σύρμω Κεκέ
Γυναίκα του Λεονάρντο
Ευσταθία Λαγιόκαπα
Μοίρα/Γειτόνισσα/Κοπέλα/Ξυλοκόπος
Πέτρος Μάλαμας
Θάνατος/Λόρκα
Γιάννης Σαμσιάρης
Πατέρας της Νύφης/Φεγγάρι
Μαρία Σκουλά
Μοίρα/Υπηρέτρια/Κοπέλα/Ξυλοκόπος
Συγγραφέας
Federico Garcia Lorca
Μετάφραση
Έφη Γιαννοπούλου
Δραματουργική ανάλυση
Βιβή Σπαθούλα
Σκηνογράφος
Κλειώ Μπομπότη
Βοηθός σκηνογράφου
Φιλάνθη Μπουγάτσου
Ενδυματολόγος
Άγγελος Μέντης
Βοηθός ενδυματολόγου
Καλλιόπη Βλαμάκη
Μουσική Διδασκαλία
Μελίνα Παιονίδου