Το συρματόπλεγμα

Θησείον, Ενα Θέατρο Για Τις Τέχνες

Παιδικό 2022
watchlist
-
- χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση παιδικό. Σκηνοθεσία Νικορέστης Χανιωτάκης. Με τους Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Παύλος Παυλίδης, Ελισάβετ Μπούρα, Μπέτυ Αποστόλου κ.α. Παραγωγή του 2022. Ανέβηκε στο θέατρο Θησείον, Ενα Θέατρο Για Τις Τέχνες.
Με αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα και τη δημοφιλή ταινία "Το αγόρι με τις Ριγέ Πιτζάμες".
 
Μετά τις μεγάλες επιτυχίες «4 λεπτά & 12 δευτερόλεπτα» και «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο», το θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ συνεχίζει την δραστηριοποίησή του στο θέατρο για νέους/εφήβους.
 
Η παράσταση: Απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους από 12 έως 18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς τα παιδιά συναντούν το ιστορικό θέμα των γενοκτονιών, μεταδίδοντάς τους την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας. Ο θεατής θα πάει μια μεγάλη βόλτα μΆ ένα αγόρι που λέγεται Μπρούνο και αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα και θα γνωρίσει ένα αγόρι που ζει από την άλλη πλευρά. Συρματοπλέγματα σαν αυτό υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου... Μια ιστορία γραμμένη με τον πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο που θα μπορούσε να συλλάβει ένας συγγραφέας που απευθύνεται (και) σε παιδιά. 
 
Σε αντίθεση με το πρωτότυπο μυθιστόρημα, η παράσταση ΔΕΝ περιορίζεται στο Ολοκαύτωμα, αλλά εντάσσει το θέμα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ο ήρωάς μας θα μπορούσε να είναι από την Ουκρανία, την Αρμενία, την Παλαιστίνη, την Αλβανία, το Κουρδιστάν, την Τσετσενία, τον Πόντο, την Ελλάδα... Γενοκτονίες συνέβησαν και στις μέρες μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στη Ρουάντα και στο Νταρφούρ, και έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
 
Οκτώ ηθοποιοί αναμετρούνται με το δημοφιλές και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του John Boyne, παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων! Με υψηλή σωματική ενέργεια, οι οκτώ performers ανεβαίνουν στην σκηνή για να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που μας ενώνει κι όχι μας χωρίζει. Κι όλα αυτά παίζοντας ζωντανά την μουσική της παράστασης. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αξέχαστες δημιουργίες του Μάνου Λοΐζου («Ακορντεόν», «Σε ψάχνω», «Ο στρατιώτης», «Συρματοπλέγματα», «Αχ, χελιδόνι μου», «Μην με ρωτάς», «Ένας μέρμηγκας», «Τίποτα δεν πάει χαμένο» κ.α.) που είναι σαν να γράφτηκαν για το συγκεκριμένο έργο και αποτελούν έναν καταπέλτη εναντίον κάθε μορφής φασισμού.