TOP GIRLS

Θέατρο Πόρτα

Κοινωνικό 2019 02/11/2019 - 01/03/2020 18 
watchlist
7,7 / 10
7 χρήστες
-
βαθμολόγησε

                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                
                  
          Αλεξάνδρα Αϊδίνη
          
          Μαρία Καβογιάννη
                        
                  
          Αλεξία Καλτσίκη
                        
                  
          Βίκυ Βολιώτη
                        
                                
                  
          Ειρήνη Μακρή
                        
                  
          Αλεξάνδρα Αϊδίνη
                        
                  
          Ειρήνη Μακρή
          
          Ευδοκία Ρουμελιώτη
                        
                  
          Αλεξάνδρα Αϊδίνη
          
          Βίκυ Βολιώτη
          
          Αλεξία Καλτσίκη
          
          Ειρήνη Μακρή
          
          Μαρία Καβογιάννη
          
          Ευδοκία Ρουμελιώτη
          
          Άλκηστις Πολυχρόνη

Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο τρόπο και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα θέαμα με παλμό.

Έργο πρωτότυπο ως προς τη δομή του, με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, την ποιητικότητα, την ιστορικότητα αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνική θέση της γυναίκας και μην έχοντας χάσει τίποτα απ’ τη φρεσκάδα του απ’ τη δεκαετία του ‘80, το TOP GIRLS διέπεται από μια βασική φεμινιστική προβληματική, δίνοντας μια πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα έργο για τον φεμινισμό αλλά για τη γυναίκα, την πολιτική και κοινωνική της θέση. Με αφορμή μία κριτική στον θατσερισμό, το TOP GIRLS εξετάζει τι σημαίνει χειραφέτηση, τι σημαίνει δικαίωμα και ταυτόχρονα ποιο είναι το τίμημα που οφείλει να πληρωθεί για να αναληφθούν οι νέοι ρόλοι σε κοινωνικό, προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.

Το TOP GIRLS έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre. Παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019), ενώ παλαιότερα ανεβάσματά του έχουν πραγματοποιηθεί στο Watford Palace Theatre (2006), το Greenwich Theatre (2006), το New York's Public Theatre και το Broadway (2007-2008) και σε πολλά ακόμη σημαντικά θέατρα του κόσμου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 απ’ το Εθνικό Θέατρο.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ώρα 20.00 

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου ώρα 21.00 

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου ώρα 21.00

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου ώρα 21.00

Σάββατο 28 Δκεμβρίου ώρα 21.00

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου ώρα 20.00 

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου ώρα 21.00

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου ώρα 21.00

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου ώρα 21.00

Σάββατο 4 Ιανουαρίου ώρα 21.00

Κυριακή 5 Ιανουαρίου ώρα 20.00 

Videos
Trailer 01:01
Κριτικές χρηστών

Ανώνυμος

9/10
Πόσο όμορφη και καλοστημένη παράσταση! Η δημιουργική σκηνοθεσία του κ. Μοσχόπουλου και η άριστη χημεία καταξιωμένων ηθοποιών, διαφορετικών γενεών και σχολών, μας έδωσε ακόμα ένα θαυμάσιο έργο από το Θέατρο Πόρτα. Το έργο αρκετά πρωτότυπο, ξεκινά με την συνάντηση σε δείπνο γυναικών που έμειναν στην ιστορία κυρίως για την ανατροπή που έφεραν ή την δύναμη που έδειξαν σε έναν μάλλον βασανιστικό βίο. Συνεχίζει με την ρουτίνα ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας με τις ιστορίες γυναικών που αναζητούν να αλλάξουν θέση εργασίας. Κομβικός ο ρόλος της Μαρλήν, τόσο στην πρώτη πράξη, όπου η Μαρλήν συμμετέχει στο δείπνο ως η πρόσφατα προαχθείσα διευθύντρια του γραφείου ευρέσεως εργασίας και γιορτάζει την προαγωγή της με τις ιστορικές φίλες της, όσο και στην δεύτερη που εμφανίζεται σε μια συνηθισμένη ημέρα στην δουλειά, λίγο πριν αναλάβει τα ανώτερα καθήκοντά της. Η κορύφωση έρχεται στην τρίτη πράξη, όπου αναδεικνύεται η προσωπική πορεία και η ζωή της. Προσωπικά, διέκρινα λιγότερο την φεμινιστική πτυχή στο έργο και περισσότερο την προσπάθεια της γυναίκας να βελτιώσει την ζωή της, όσες προσωπικές ανυπέρβλητες δυσκολίες και αν βιώνει από την γέννησή της και όσες θυσίες και να κάνει σε αυτή την προσπάθειά της. Πολύ καλές οι μουσικές επιλογές για την επένδυση του έργου, ωραιότατα τα κουστούμια και το σκηνικό, ειδικά αυτό που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα, πίσω από την ψυχρή ατμόσφαιρα ενός γραφείου ή ενός εστιατορίου. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια από τις επτά πρωταγωνίστριες. Ήταν όλες εξαιρετικές. Με συγκίνησε ιδιαίτερα η κ. Καλτσίκη στην τρίτη πράξη και με κέρδισε πολύ η κ. Αϊδίνη. Η παράσταση αυτή θεωρώ ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της φετινής σεζόν.
0

Θέατρο Πόρτα

Πρόγραμμα
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00
Ξεκινάει
02/11/2019
Τελειώνει
01/03/2020
Είδος
Έτος
2019