Η κωμωδία των παρεξηγήσεων

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Κωμωδία 2018 17 
watchlist
8,3 / 10
18 χρήστες
-
βαθμολόγησε

                  
          Νίκος Κουρής
          
          Ορφέας Αυγουστίδης
                        
                  
          Νίκος Κουρής
          
          Ορφέας Αυγουστίδης

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει  και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

Πρόκειται για μία σπαρταριστή κωμωδία με έντονο το στοιχείο της φάρσας, που  ο Σαίξπηρ συνέγραψε περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), βασιζόμενος στους Μέναιχμους του Πλαύτου.

Η  Κωμωδία των Παρεξηγήσεων είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες,χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (σε διπλό ρόλο ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τους δύο αδελφούς Αντίφιλους και ο Ορφέας Αυγουστίδης τους δύο δούλους τους, Δρόμιους), μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν.  Η θαυμαστή δομή της Κωμωδίας των Παρεξηγήσεων αποτελεί τον θρίαμβο του διπλασιασμού: δύο ζεύγη διδύμων, μία αλλόκοτη πόλη, μαγική και μονότονη ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενες σκηνές, γεγονότα που συγχύζουν με την ομοιότητά τους, λέξεις που περιέχουν διττά νοήματα. Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα  μόνιμο καθρέφτισμα,  είναι το είδωλό τους ή  ένα alter ego;

Πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος πρόσωπα να εισέλθουν σε λάθος χώρους. Η ξέφρενη φάρσα συναντά το ανοίκειο.

Ηθοποιοί

Νίκος Κουρής
Αντίφιλος o Συρακούσιος-Αντίφιλος o Εφέσιος
Ορφέας Αυγουστίδης
Δρόμιος ο Συρακούσιος-Δρόμιος ο Εφέσιος
Βοηθός σκηνοθέτη
Χριστίνα Ματθαίου
Συγγραφέας
William Shakespeare
Μετάφραση
Διονύσης Καψάλης
Σκηνογράφος
Εύα Μανιδάκη
Ενδυματολόγος
Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης
Πατρίσια Απέργη
Χορογράφος
Πατρίσια Απέργη
Κριτικές χρηστών

Βασίλης Μενεκλής

9/10
Ευρηματικότατη και πάρα πολύ ταιριαστή σκηνοθεσία. Και οι δύο πρωταγωνιστές καταπληκτικοί, με τον Ορφέα Αυγουστίδη να κερδίζει τις (δικές μου) εντυπώσεις. Και πολύ ωραία μουσική.
3

Pepi Kallila

9/10
Πάρα πολύ ωραία παράσταση, διασκεδαστική, τέλεια εκτελεσμένες χορογραφίες και οι ηθοποιοί εξαιρετικοί
0