Φουέντε Οβεχούνα

Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική σκηνή

Κοινωνικό 2021
watchlist
7 / 10
2 χρήστες
-
βαθμολόγησε
Μία παράσταση κοινωνικό. Σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου. Με τους Δημήτρης Κίτσος, Νίκος Χατζόπουλος, Βασιλική Τρουφάκου, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Δήμου κ.α. Παραγωγή του 2021. Ανέβηκε στο θέατρο Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική σκηνή.

Ένα δραματικό γεγονός αναδεικνύει σε ήρωα ένα ολόκληρο χωριό! Πως αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στις ζωές των ανθρώπων της «Φουέντε Οβεχούνα»; Που οδηγεί η συλλογική ανάληψη ευθύνης; Ποια η ανάγνωση των αλλεπάλληλων επιπέδων ενός σπουδαίου προφεμινιστικού έργου στο σήμερα;

Μια νέα μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου φέρνει - από 28 Οκτωβρίου - στην Κεντρική Σκηνή το διαχρονικό έργο του πιο παραγωγικού συγγραφέα της ισπανικής λογοτεχνίας - ο Λόπε δε Βέγα έγραψε περισσότερα από 1.500 έργα πετυχαίνοντας να εκφράσει με τον πιο ζωντανό και ανάγλυφο τρόπο την κοινωνική καταπίεση της ταραγμένης εποχής του.

Αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού Μπαρόκ, το Φουέντε Οβεχούνα, -που σημαίνει «Προβατοπηγή»- καταδεικνύει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: την κοινή συνείδηση και την αλληλεγγύη, σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ατομικότητα. Ένα δραματικό γεγονός και πιο συγκεκριμένα η αυταρχική συμπεριφορά ενός μονάρχη αναδεικνύει σε ήρωα ένα ολόκληρο χωριό, τη Φουέντε Οβεχούνα.

Ο  αυταρχικός και βάναυσος Διοικητής Φερνάν Γκόμεθ αντιμετωπίζει όλες τις γυναίκες του χωριού σαν κτήμα του, θεωρώντας ότι έχει απόλυτη κυριαρχία πάνω τους και τιμωρεί ανελέητα όποιον προσπαθεί να τον σταματήσει. Η εγκληματική συμπεριφορά του θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει.

Σκηνοθεσία

Συγγραφέας
Λόπε ντε Βέγκα
Δραματουργική ανάλυση
Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνογράφος
Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Βοηθός σκηνογράφου
Κατερίνα Αλεξάκη
Ενδυματολόγος
Άγγελος Μέντης
Βοηθός ενδυματολόγου
Άελλα Τσιλικοπούλου
Επιμέλεια κίνησης
Τάσος Παπαδόπουλος
Μουσική Διδασκαλία
Μελίνα Παιονίδου